Hogyan készítsünk házi sajtot?

A sajt egy nagyszerű élelmiszer, amely sokféle módon elkészíthető és fogyasztható. A sajt készítése nem bonyolult folyamat, és otthon is megpróbálkozhatsz vele. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen alapanyagokra és eszközökre van szükséged, és hogyan készítsd el lépésről lépésre a saját házi sajtodat.

  1. Válaszd ki a tejet. A sajt készítéséhez bármilyen tej alkalmas lehet: tehén-, kecske-, juh- vagy bivalytej. A legfontosabb az, hogy friss és pasztőrözetlen legyen. A pasztőrözött tej ugyanis elveszíti azokat a baktériumokat és enzimeket, amelyek szükségesek a sajt készítéséhez. Ha nem tudsz hozzájutni pasztőrözetlen tejhez, akkor használhatsz pasztőrözött tejet is, de akkor adj hozzá néhány csepp citromlevet vagy ecetet.
  2. Melegítsd fel a tejet. Tegyél egy nagy fazekat a tűzhelyre, és öntsd bele a tejet. Melegítsd fel lassú tűzön kb. 30-40 °C-ra. Ne forrald fel a tejet! Ha túl forró lesz, akkor nem alvad meg rendesen.
  3. Adj hozzá oltót vagy savót. Az oltó egy olyan anyag, amely segít megindítani az alvadási folyamatot. Az oltót megvásárolhatod boltban vagy online is, vagy elkészítheted magad is joghurtból vagy savóból (a savó az a folyadék, ami visszamarad a sajt készítése után). Ha oltót használsz, akkor adj hozzá kb. 1 teáskanálnyit 4 liter tejhez. Ha savót használsz, akkor adj hozzá kb. 2 decilitert 4 liter tejhez.
  4. Hagyd állni a tejet. Fedd le a fazekat egy tiszta konyharuhával vagy fedővel, és hagyd állni kb. 1 órát szobahőmérsékleten. Ez idő alatt a tej megalvad, és egy kemény réteg képződik rajta.
  5. Vágd fel az aludttejet. Vegyél egy hosszú pengéjű kést vagy spatulát, és vágd fel az aludttejet kisebb darabokra (kb. 2-3 cm-es kockákra). Így segíted kiengedni a felesleges savót belőle.
  6. Szűrd le az aludttejet. Tegyél egy nagy szűrőt vagy leszűrőt egy másik fazék vagy tál fölé, és teríts rá egy gézlappot vagy pamut anyagot. Öntsd rá az aludttejet úgy, hogy csak a szilárd részek maradjanak meg rajta. Nyomkodd ki belőle óvatosan a maradék savót.
  7. Formázd meg a sajtot. Vegyél ki egy darab aludttejet a gézből vagy anyagból, és formázz belőle egy gömböt vagy egy lapos korongot (attól függően, milyen formájú sajtot szeretnél). Tedd egy tiszta tálcára vagy tálcára.
  8. Sózd meg és érleld a sajtot. Szórd meg sóval mindkét oldalát a sajtnak (kb. 1 teáskanálnyi sót használj 500 g sajthoz). Ha szereted az ízes sajtokat, akkor adj hozzá más fűszereket is ízlés szerint (pl. borsot, bazsalikomot, kakukkfüvet stb.). Tedd be a sajtot egy zárható dobozba vagy fóliába csomagolva egy hideg helyre (pl. hűtőbe vagy pincébe). Hagyd érni legalább 1-2 napig (de akár hetekig is), attól függően milyen erős ízű sajtot szeretnél.
  9. Élvezd a házi sajtodat! Kész is van a saját házi sajtod! Fogyaszthatod magában vagy más ételekkel kombinálva (pl. salátával, kenyerrel stb.). Jó étvágyat!

Reméljük ezekkel az utasításokkal segítettünk neked abban, hogy megtanuld hogyan készíts házi sajtot egyszerűen és olcsón otthon is.