Üzletszerű tevékenységnél kötelező az adózás

Ez a cikk nem szakértőktől származik, különböző internetes források és tapasztalat alapján készült. Az itt leírtak hitelességéért és aktualitásáért nem vállalunk felelősséget.

Sokan akarnak kisebb-nagyobb mini vállalkozásba kezdeni. Például otthon varrni maszkot a koronavírus idején haszonszerzés céljából, vagy éppen az interneten árulni valami szoftverkódot, egyéb dolgot. Sokan ilyenkor utánanéznek, hogyan lehet adózni.

Egyesek rátalálnak arra, hogy 150 ezer forintig illetékmentes az ajándékozás, vagy mások arra, hogy egy összeghatárig a használt dolgok árusítása (ha az nem üzletszerű), adómentes lehet. Ezzel szemben az első bekezdésben említett tevékenységekre nem ezek jellemzőek: üzletszerű tevékenységek lehetnek, melyeket csak adószámmal lehet végezni. (Ami nem adóazonosító jel, amivel mindenki rendelkezik, hanem a vállalkozási tevékenységet végzők rendelkeznek vele. Sokszor az adóazonosító jelet adószámnak mondják, de nem az.) Emellett semmiképpen sem ajándékozás valami, ha ellenszolgáltatásért történik (karácsonykor sem úgy ajándékozunk PlayStation-t, ha kifizeti az ajándékozott az általunk ítélt árát). Sem összeghatár, sem tranzakciós minimum nincs: már a legelső üzletszerű eladásnál is vállalkozásként, adózva kell azt tenni.

Nem egyszerű egy induló üzletet egyből adózással és vállalkozásindítással kezdeni, hiszen ezek költségekkel járnak, mint a könyvelő, esetlegesen bélyegző, hasonló dolgok. Azonban vannak olyan vállalkozási módok, amiknél a költségek minimálisra csökkenthetőek bevétel nélkül, ezekről egy későbbi cikkben fogok írni.