Miért nem jó, ha csak úgy a bankszámlán áll a pénz?

Vagy otthon a párna alatt, mert akkor biztos megmarad. Vagy mégsem?

A KSH jelentése szerint júliusban 3.8 százalék volt az infláció az egy évvel korábbihoz képest. Tehát ami tavaly júliusban 100.000 forint volt, idén már 103.800 forint. Nem kell sokat számolni, hogy megkapjuk: kevesebb mint 19 év múlva minden évben ennyi inflációval számolva pénzünk kevesebb, mint feleannyit fog érni. Tehát hiába tárolunk 100 millió forintot a bankszámlán, az 19 év múlva (ilyen inflációval számolva) annyit fog érni, mint ma 50.

Mit lehet tenni?

Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, sem képzettségem nincs, de vannak bizonyos biztonságosnak tekinthető befektetések, melyeknél alapvetően nem kellene nagyobbnak lennie a kockázatnak, mint a bankszámlán való pénz tartásának. Ilyen például az állampapír, melyre az állam vállal kezességet. Létezik inflációkövető állampapír, melynek hozama X% + infláció, például 1% + az infláció aktuális mértéke; valamint létezik olyan állampapír is, melynek 5 évre számítva az átlagos kamata évi 5% körüli, és még kamatadót sem kell fizetni. Ez 1 millió forintra évente átlagosan 50.000 forint, ami már nem olyan rossz, ráadásul ha ezt megtartjuk, a pénzünk is kevésbé veszített az értékéből. 🙂 Állampapírt az államkincstárnál érdemes venni, ahol nincs különösebb plusz költség, míg a bankoknál (másodlagos forgalmazók) például az értékpapír-számlának is van számlavezetési költsége. Az államkincstárba való pénz utalás pénzbe kerülhet a banknál (mint minden utalás), de az államkincstárnál bankkártyával is lehet pénzt befizetni (a webkincstárban mindenképpen), ennek alapesetben nincs plusz költsége, erre is érdemes lehet figyelni. Arra is figyelni kell, hogy az állampapírok idő előtti visszaváltásának lehet díja, ez változó, érdemes tájékozódni. Jelenleg a MÁP+ visszaváltási díjánál van olyan kedvezmény, hogy a kamatfizetésnél előre meghatározott napokon nincs visszaváltási díj. Egyébként a visszaváltási díj MÁP+-nál jelenleg 0.25%, a többi állampapírnál több. Viszont mivel a kamat már az első félévben is évi 3.5%, kb. 1 havi kamatozás után már (a pénzmennyiséget szám szerint nézve) veszteség nélkül lehet visszaváltani.

A cikk nem pénzügyi tájékoztató, nem ezzel foglalkozó emberek írták, csak a figyelmet hívja fel lehetőségekre és az infláció következményeire. Nem tartalmazza az összes lehetséges kockázatot, nem vállal felelősséget sem a hitelességért, sem az aktuális adatok frissítéséért. Érdemes tájékozódni minden befektetés előtt, a cikk csak felhívja a figyelmet arra, hogy léteznek (a szerző értelmezésében és véleménye szerint) biztonságos befektetések, de nem vállalja a felelősséget ezen kijelentéseiért.