Hogyan szerezzünk ingyen domaint, szervert, VPS-t?

Sok esetben érdemes költeni domainre, szerverre, VPS-re, hiszen pénzért lehet igazán minőséget kapni. Ami ingyen van, sokszor nem éri el a várt minőséget. Vannak azonban olyan lehetőségek, amikor olyan szolgáltatást kaphatunk meg ingyen, ami egyébként pénzbe kerülne.

Ilyen például a Github Education program, ahol bármilyen iskolai e-mail címmel vagy diákigazolvánnyal kaphatunk rengeteg ingyenes szolgáltatást. Iskolai e-mail címet sok középiskolában, szinte minden egyetemen adnak. Ha ez fent van egy listán, akkor egy erre a címre kapott e-maillel egyből megerősítheted, hogy tanuló/tanár vagy. A diákigazolványból bármilyet elfogadnak, de az elbírálása nem azonnali, ezzel egy kicsit várni kell. A https://education.github.com/pack címen megnézheted, miket kapsz, ha megerősíted az oktatási státuszod.

A mai állás szerint kiemelnék pár nagyon hasznos dolgot, amit ingyen megkaphatsz:

  • ingyen GitHub Pro, amíg diák vagy
  • $50 értékű DigitalOcean kupon. Lehetséges, hogy hozzá kell adnod egy bankkártyát (amiről nem von le), vagy $5-t feltölteni PayPal-on, de a DigitalOcean egy évek óta működő, mára egészen népszerű, viszonylag minőségi szolgáltató. 1 GB RAM-mal működő VPS-t kaphatsz $5-ért havonta, tehát 10 hónapnyi ingyen szervert kaphatsz ezzel a kuponnal. Bizonyos production szolgáltatásokhoz is jó, de tanuláshoz pedig több, mint jó, ha van ilyen lehetőséged.
  • AWS Educate Starter felhasználó $100 kredittel (szerverek)
  • $100 Microsoft Azure kredit (szerverek)
  • Egy évre ingyenes .me domain és egy évre SSL (bármilyen domainre) a NameCheap-től
  • Egy évre ingyenes (meghatározott TLD-kből választható) domain a Name.com-tól + SSL hozzá
  • Egy évre ingyenes .tech domain
  • és még rengeteg egyéb dolog.

Sok éve még szinte lehetetlen volt normális minőségű ingyen szervert szerezni. Mára azonban rengeteg lehetőség van erre, többek között az említett DigitalOcean is. Ha valaki tanulni akar például Linux szerverüzemeltetést parancssorosan, szinte ez a legjobb módja az interneten elérhető rengeteg útmutatóval együtt.